Wybór blatów do kuchni to nie jest prosta sprawa – liczba dostępnych materiałów jest dosyć duża. Aby się zdecydować na któryś z nich, warto kierować się nie tylko ceną i wyglądem, ale również znać ich wady i zalety. Porównanie różnych materiałów będzie więc podpowiedzią, jaki blat kuchenny wybrać. Zaczniemy od kamienia i laminatu.
Rodzaje blatów kuchennych
Ten element wykończenia kuchni potrafi zaskoczyć mnogością form. Blaty kuchenne mogą być wykonane z najróżniejszych materiałów, a w ostatnim czasie pojawiło się kilka nowości. Drewniane to po prostu klasyka, idealna do domu urządzonego w zgodzie z naturą. Mniej wymagającą i znacznie tańszą, ale też najmniej trwałą ze wszystkich opcją są blaty z laminatu, mogące mieć dowolne wykończenie. Naturalny kamień, np. granit, praktycznie nie wymaga pielęgnacji. Mniej od niego odporny jest konglomerat, czyli zmielony kamień (np. pozostałości po produkcji płyt z litego kamienia) sklejony żywicą. Podobnie wyglądać może kompozyt, jest on jednak trwalszy, a więc również bardziej kosztowny. Stwarza też wiele innych możliwości. Podobnie do kamienia i jego sztucznych odpowiedników jest spiek kwarcowy – powstaje on bez użycia żywic, wyłącznie z naturalnych materiałów, jest trwały i lekki. W industrialnych wnętrzach spotkać można blaty kuchenne z metalu oraz z betonu. Stosuje się również szkło i płytki ceramiczne – materiały, przy których łatwo zachować higienę.
Blat kuchenny z naturalnego kamienia
Najczęściej wykorzystuje się granit, trawertyn oraz marmur. Granitowe blaty charakteryzują się największą trwałością ze wszystkich możliwości. Są też najmniej wymagające, zalecana jest jedynie impregnacja raz do roku. Natomiast nie każdemu odpowiada wygląd granitu wieńczącego kuchenne szafki i wyspy. Dlatego na popularności zyskuje trawertyn – twardy kamień nadający się do produkcji blatów, o delikatnym rysunku i ciepłym kolorze. Blaty marmurowe uchodzą za najbardziej szlachetne i luksusowe. Są one również jednak stosunkowo delikatne – należy unikać kontaktu z zasadowymi i kwasowymi substancjami (np. ocet, sok z cytryny), natychmiastowo wycierać rozlane płyny i dbać o to, aby nie stosować tych samych środków do czyszczenia co np. do kafelków – są one dość agresywne i mogą zmatowić powierzchnię. Blaty z kamienia są eleganckie i trwałe, za to ich minusem jest wysoka cena i zazwyczaj wykonywane są tylko na zamówienia.
Blaty z laminatu
Laminowane blaty kuchenne cieszą się dużą popularnością że względu na niskie ceny. Na ich korzyść przemawia też szeroki wybór wzorów – imitacje drewna, kamienia, dowolne desenie. Blaty laminowane są wykonane z płyty pilśniowej lub mdf pokrytej warstwą laminatu, czyli tworzywa syntetycznego. Powierzchnia jest odporna na zabrudzenia i nie wchłania wody. Tu jednak zaczynają się też minusy. Blat z laminatu złej jakości lub źle zamontowany, np. z niedokładnie uszczelnioną krawędzią przy zlewie, może zacząć się rozwarstwiać i pachnąć, jeśli wilgoć dostanie się do środka. Laminat nie jest też odporny na zadrapania np. od noża ani na wysokie temperatury. Chociaż ostatnio coraz więcej jest blatów tego typu o podwyższonej odporności.