Szkło, metal oraz drewno to kolejne materiały, z których wykonywane są blaty kuchenne. W tej części poświęconego im cyklu omawiamy też trzy rodzaje blatów, wykorzystujące naturalne surowce.
Szklane tafle blatów stołów i stolików nikogo nie dziwią, za to na kuchennych szafkach – nie licząc frontów – materiał ten gości bardzo rzadko. Szklane blaty do kuchni nie należą do najtańszych rozwiązań, ale w ich wypadku nie da się oszczędzać na jakości. Blaty robocze wykonywane są więc ze szkła hartowanego (odpornego na wysokie temperatury) lub klejonego. To drugie składa się z warstw rozdzielonych specjalną folią, która sprawia, że w razie rozbicia wszystkie fragmenty pozostają na miejscu, by nikt się nie skaleczył. Szklane blaty zapewniają bardzo elegancki i nowoczesny wystrój, mogą też być znacznie cieńsze niż wykonane z kamienia, laminatu czy drewna. Nie są jednak najlepszym rozwiązaniem do domu, w którym są małe dzieci i w którym w kuchni zawsze dużo się dzieje. Wtedy wyraźne krawędzie i twardość powierzchni mogą być przeszkodą. Należy też pamiętać, że szkło nie jest całkowicie odporne na zarysowania.
Metalowe blaty kojarzyć się mogą z różnymi miejscami, gdzie kluczowe jest zachowanie higieny, od fabryk żywności, przez stanowiska garmażeryjne, po kuchnie dużych restauracji. Jednak zagościły one również w domach. Blaty kuchenne z metalu wybierane są przez wielbicieli industrialnego wystroju szukających czegoś, co dopełni loftową aranżację. Wykonane są zazwyczaj z arkusza metalu o odpowiednich wymiarach przykrywającego płytę mdf, która stanowi podstawę blatu. Ważna jest tu jakość. Stal kwasoodporna i aluminium są bardzo trwałe, jednak tańszy metal podatny na korozję trzeba będzie szybko wymienić. Blaty metalowe są bardzo higieniczne – nie ma na nich środowiska sprzyjającej rozwojowi bakterii i grzybów. Natomiast uciążliwa w praktyce może być konieczność wycierania każdorazowo do sucha, inaczej pojawią się widoczne zacieki i ślady. Należy też wiedzieć, że stali szlachetnej nie powinno się mocno szorować i nie wszystkie detergenty są do niej odpowiednie.
Drewno we wnętrzach cieszy się niesłabnącą popularnością. Również w kuchni znajduje ono swoje zastosowanie. Zaletą zrobionych z niego blatów jest piękny, klasyczny wygląd i niewiele więcej trzeba tu dodawać. Drewno jest również materiałem znacznie trwalszym niż laminowane płyty – pod warunkiem, że właściwie się o nie dba. Drewniane blaty kuchenne powinny być utrzymywane suche i czyste. Należy też je zaolejować świeżo po zamontowaniu, a następnie tę impregnację regularnie powtarzać. Najlepiej wybierać twarde gatunki drewna rodzimego i egzotycznego. Blaty mogą być lite lub klejone – te drugie nie są podatne na wypaczanie. Ciekawym sposobem zastosowania naturalnego materiału może być także blat z prasowanego bambusa – odporny i lekki. Drewno w kuchni można również zastosować w postaci podkładek pod gorące naczynia oraz desek do krojenia.