W poprzednich częściach serii poświęconej blatom kuchennym zostały omówione najbardziej znane materiały wykorzystywane do ich produkcji oraz zalety i wady różnych blatów. Kolejne ciekawe ich rodzaje to wykonane ze spieku kwarcowego oraz z betonu. Czego zatem można się spodziewać po każdym z nich?
Spiek kwarcowy dla niewtajemniczonych na pierwszy rzut oka może przypominać konglomeraty (czyli sztuczny kamień, o którym mówiliśmy w jednym z wcześniejszych tekstów). Jest jednak materiałem całkowicie naturalnym, tyle że podanym specjalnej obróbce. Powstaje bez udziału żywic, a jego składniki: kwarc, iły łupkowe i granity miesza się i łączy w całość pod wpływem wysokiego ciśnienia i wysokiej temperatury uzyskiwanej w specjalnym piecu, mineralne pigmenty pozwalają uzyskać różne kolory takiego wyrobu. Blaty ze spieku kwarcowego mają doskonałe właściwości – nie są podatne na przebarwienia, uszkodzenia i inne ślady zużycia, łatwo je czyścić. Dodatkową zaletą jest lekkość i możliwość uzyskania wytrzymałego blatu o niewielkiej grubości. Ten materiał sprawdzi się nawet w kuchni, która jest bardzo intensywnie użytkowana. Jeżeli chodzi o cenę, to blaty ze spieku plasują się na podobnej półce co dobrej jakości drewno i kamień, czyli kilkaset złotych za metr kwadratowy. Ze spieku kwarcowego wykonywane są również zlewy i zewnętrzne elementy baterii kuchennych.
Beton w aranżacji wnętrz nikogo już nie dziwi i znajduje coraz to nowsze zastosowania. Można z niego wykonać również blaty kuchenne. Oczywiście stosowana do tego celu mieszkanka nie przypomina porowatego, nierównego betonu, jaki spotykamy na ulicach. Powierzchnia blatu będzie gładka, a więc łatwa do czyszczenia i niewchłaniająca wody. Zaletą betonowych blatów jest bardzo duża trwałość i odporność na uszkodzenia wszelkiego typu. Przypominają właściwościami blaty kompozytowe i podobnie jak one mogą być wylewane wraz z misą zlewu. Do tego miłośnicy takich surowych akcentów we wnętrzach docenią charakterystyczny kolor betonu i opcjonalną możliwość zatopienia w nim elementów ozdobnych. Blaty z betonu wylewa się w całości, większe mogą wymagać zastanawia zbrojenia. Tym z kompozytu dorównują również wysoką ceną, na którą składa się indywidualne wykonanie i specjalnie przygotowany materiał.
Betonowe blaty, podobnie jak kompozyt oraz właściwie pielęgnowane kamień i drewno, należą do najtrwalszych. Są praktycznie niezniszczalne i mogą posłużyć w kuchni przez dekady. To zaleta, która może okazać się wadą, kiedy wybieramy wystrój zgodny z aktualnymi trendami lub bardzo wyrazisty. Kiedy się znudzi, zmiana tak kosztownego rozwiązania może budzić opory. Wybór blatów kuchennych powinien więc być podyktowany gustem i funkcjonalnością bardziej niż modą. Istotna jest zasobność portfela, a ceny poszczególnych typów materiałów należy rozpatrywać w powiązaniu z trwałością oraz z wkładem pracy związanym z konserwacją. Nie zawsze więc najtańsze jest najgorsze, a najdroższe – nie w każdym wypadku będzie najlepsze.